Патролна возила за безбједнији саобраћај

Јапанска агенција за међународну сарадњу и развој донирала је Јавном предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ д.о. о. Бања Лука три специјализована, патролна возила „Nissan X Trail“, намјењена за надзор и одржавање аутопутева у Републици Српској. Вриједност донације износи више од 600.000 КМ.

Званична примопредаја возила обављена је у сриједу, 20. новембра 2019. године у кругу Центра за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС) у Лакташима, а свечаности су присуствовали амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото, замјеник министра транспорта и комуникација БиХ Саша Далипагић и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Амбасадор Сакамото није крио задовољство због чињенице да је јапанска влада имала могућност да донира овако вриједна возила, јер ће њихова примјена на аутопутевима у Републици Српској дати велики допринос укупној безбједности саобраћаја.

-Захваљујући овим возилима, биће спасени животи учесника у саобраћају и због тога је Јапану велико задовољство што је дошло до ове донације-поручио је амбасадор Сакамото.

Замјеник министра транспорта и комуникација БиХ Саша Далипагић појаснио је да је ова донација резултат вишегодишње добре и успјешне сарадње Министарства и Владе Јапана.

-Овај пут „Аутопутеви Републике Српске“ исказали су потребу за набавком ових возила и Савјет министара БиХ донио је одлуку да се иста и додјеле овом предузећу-појаснио је Далипагић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић подсјетио је да је јапанска влада и у претходном периоду Републици Српској помагала, посебно у области саобраћаја и инфраструктуре.

-Још 2000. године, Јапан је поклонио Бањој Луци аутобусе за градски превоз путника, затим су наши стручњаци из области саобраћаја одлазили у Јапан на обуку и усавршавање, а исто тако јапанска влада финансирала је изградњу мостова у Добоју и Модричи. Патролна возила логичан су слијед дугогодишње сарадње и пријатељства Републике Српске и Јапана-нагласио је министар Трнинић.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић захвалио је на вриједној донацији, која ће и те како наћи своје мјесто и примјену у систему одржавања и унапређења безбјендости саобраћаја на аутопутевима у Републици Српској.

-Возила су опремљена тако да могу хитно реаговати у случају непредвиђених и ванредних околности на аутопуту, те да обезбједе приступ полицији, ватрогасцима или медицинским екипама у случају незгоде. Имамо и обучене раднике за управљање овим возилима и сасвим сигурно ће бити практично употребљена-појаснио је Топић.

Возила  су опремљена најсавременијом опремом, која прецизно показује тренутно стање на аутопуту и даје обавјештења о условима вожње у датом тренутку, преко  одговарајућег дисплеја на крову аутомобила, чиме је омогућена комуникација са другим учесницима у саобраћају. Свако возило посједује још и опрему за обезбјеђење мјеста незгоде или извођења радова, као што су одговарајући чуњеви, свјетлосна сигнализација, затим пакете прве медицинске помоћи, као и пакете за случаj ванредних догађаја, попут одговарајућих оруђа за разбијање стакала и извлачење путника из аутомобила, оштећених у судару..