Ниче мост преко Саве код Градишке

Изградња моста преко ријеке Саве, код Градишке, свечано је озваничена у петак, 11. октобра 2019. године. Свечаном обиљежавању почетка радова присуствовали су високи званичници Републике Српске, представници заједничких органа БиХ, званичници Хрватске и Европске уније, као и неколико хиљада грађана Републике Српске, што само по себи довољно говори о значају овог пројекта.

Указала је на то и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, нагласивши да су злобници, који су до сада често постављали питање куда то води аутопут Градишка-Бања Лука, данас коначно добили одговор – води у Европску унију.

-То смо жељели, на томе смо заједно радили и желим да се захвалим свима у Влади Републике Српске, заједничким органима БиХ и представницима Хрватске и Европске уније, који су заједно с нама рекли да је ово стратешки важан пројекат за развој-поручила је предсједница Цвијановић, нагласивши да је посебно задовољна чињеницом што реализација овог пројекта почиње у мандату комесарке за саобраћај у Европској унији Виолете Булц, која је од почетка давала несебичну подршку овом пројекту, јер у потпуности схвата колики је његов значај за цијели регион.

С тим је сагласан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да ће Република Српска наставити да разговара са ЕУ и гради свој европски пут. Мост преко ријеке Саве код Градишке, навео је Додик, један је од најважнијих путева ка ЕУ и тог су свјесни сви грађани Српске.

-Поручићу и онима, који се спремају да иду из наше земље, да овдје градимо перспективу, која је за све људе. Република Српска и БиХ су снажно опредјељене за чланоство у ЕУ. Нисмо опредјељени за НАТО, али јесмо за ЕУ и то је јасно-поручио је Додик, нагласивши да је стратешки циљ Српске изградња мреже савремених аутопутева и брзих путева, чија је реализација већ отпочела.

На значај моста указао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, поручивши да ће овај објекат повезати Српску са Европом и омогућити њен бржи економски и привредни развој. Он је посебно изразио задовољство чињеницом да је, уз овај мост, на који се чекало и предуго, недавно почела и изградња моста преко ријеке Саве, код Раче, који ће такође бити повезница два значајна аутопута.

Замјеник министра траснпорта и комуникација БиХ Саша Далипагић указао је да министарство, које он тренутно предводи, посебну пажњу посвећује регионалној повезаности у области саобраћаја и инфраструктуре, а један од најзначајнијих пројеката за ово министарство свакако је и мост преко ријеке Саве, код Градишке, који ће омогућити бржи и лакши проток робе и људи између БиХ и Хрватске.

Министар мора, саобраћаја и инфрастуруктуре Хрватске Олег Бутковић указао је на чињеницу да су мостови увијек повезивали људе, тако да ће и мост у Градишци служити томе – повезаће Хрватску и БиХ, олакшаће живот свим грађанима и помоћи се бржем протоку робе и људи.

-Данашње окупљање показује како заједничком сарадњом можемо унаприједити заједнички везе, како саобраћајне, тако и економске. Овај пројекат смо започели још 2011. године, потписивањем споразума између хрватске Владе и Савјета министара БиХ, а данас, након што смо почетком љета потписали уговор за извођење радова, свједочимо отварању радова на изградњи моста-нагласио је Бутковић.

Задовољство виђеним није крио ни нови шеф Делегације ЕУ у БиХ, амбасадор Јохан Затлер, који је нагласио да ће нови мост олакшати кретање више од пола милиона људи, али ће утицати и на побољшање трговинске размјене, не само између БиХ и Хрватске, већ и између БиХ и ЕУ. Он је подсјетио да је ЕУ, преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан за овај пројекат издвојила 6,8 милиона евра бесповратних средстава, те да наставља да подржава све пројекте, важне за будућност овог региона.

Гост на свечаности била је и европски комесар за транспорт Виолета Булц, по многима, једна од најзаслужнијих особа за реализацију овог пројекта. Према њеним ријечима, овај пројекат има вишеструкти значај, јер мостови повезују и премошћују разлике, а мост у Градишци ће, сматра она, побољшати саобраћајне везе БиХ и ЕУ.

Булцова је нагласила да је изградња овог моста доказ да се могу правити велики искораци у повезивању грађана, с обзиром на то да ће поменути мост користити велики број људи, али и да ће његова изградња донијети посао за најмање 300 људи. На крају, Булцова се посебно захвалила на сарадњи у реализацији овог пројекта предсједници РС Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додкку, министру Олегу Бутковићу и замјенику министра Саши Далипагићу, истовремено изразивши захвалност и свим грађанима који су стрпљиво чекали и дочекали почетак изгадње моста.