Ускоро почетак изградње моста преко Саве

Уговор о изградњи моста преко ријеке Саве, код Градишке, којим ће аутопут Е 661 Градишка-Бања Лука бити повезан за паневропским коридором Х и аутопутем Београд-Загреб, потписан је данас, 16. јула 2019. године у Загребу.

Уговор су потписали предсједник Управе „Хрватских цеста“ Јосип Шкорић, замјеник министра транспорта и комуникација БиХ у техничком мандату Саша Далипагић и представник извођача радова, односно конзорцијума који чине „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, „Ђуро Ђаковић монтажа“ и „Загреб-монтажа“ из Загреба, Драган Јевтовић.

Мост преко ријеке Саве, код Градишке тако постаје дио европског коридора Е 661, који представља трансверзалну везу Средње Европе са Јадраном, на правцу од Балатона у  Мађарској, па до Сплита. На територији Хрватске, мост ће бити на коридору брзог пута, који повезује Терезино поље, на граници са Мађарском, Вировитицу, Дарувар, Окучане и Градишку. На територији Републике Српске, мост је дио аутопута Градишка-Бања Лука.

Предсједник Управе ХАЦ Јосип Шкорић истакао је да потписивање овог уговора представља важан корак и симбол почетка изградње брзог пута, који ће значајно допринијети развоју привреде и безбједности саобраћа у централној Хрватској, али је и значајан допринос међудржавној повезаности.

Почетна дионица обухвата изградњу саобраћајнице са четири траке, од постојеће наплатне станице у Окучанима, на аутопуту А3 Брегана-Липовац, те укључује гранични прелаз Окучани и градњу самог моста.

Мост је уједно заједнички пројекат двије земље, Хрватске, с једне стране, те Републике Српске и БиХ, с друге стране, тако да се трошкови изгадње дијеле по пола. О значају поменутог пројекта говорио је и министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић, истакавши да је посебно поносан на чињеницу да су двије сусједне и пријатељске земље овим показале да могу заједно реализовати велике инфраструкурне пројекте, који зближавају и везу људе и државе.

-Мостови су објекти, који везу људе и помажу им у функционисању-додао је Бутковић.

Замјеник министра транспортна и комуникација БиХ Саша Далипагић указао је на чињеницу да су у последње двије године у сарадњи са Хрватском ријешена два важна питања, односно два моста преко ријеке Саве, један у Градишци, други у Свилају, чији се завршетак очекује ове године. Изградња моста у Градишци трајаће 30 мјесеци од дана увођења извођача у посао.

-Саобраћајна повезаност двије земље овим ће бити знатно боља, а за БиХ значи бољу повезаност са Европском унијом – закључио је Далипагић.

Потписивању уговора у Загребу присуствовао је и директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, Душан Топић, који је истакао да је за ово предузеће мост преко Саве један од најважнијих пројеката, јер даје пуни смисао већ изграђеном аутопуту Градишка-Бања Лука.

-Ово је веома важан дан, јер од данас више нема назад, само напријед. Све стране су овим потписом преузеле велику обавезу и одговорност-нагласио је Топић, подсјетивши да би у наредних мјесец дана требало да буде окончана и тендерска процедура избора надзора над радовима.

У том периоду, нагласио је, извођач радова би требао да мобилише своје капацитете, тако да би за мјесец дана могли да буду створени услови за увођење у посао, те да радови отпочну.

-Циљ нам је да искористимо што више времена ове календарске године, прије зиме, а да већина радова буде планирана за идућу годину. Мислим да је рок од 30 мјесеци сасвим довољан за завршетак овог пројекта-поручио је Топић.

Говорећи о важности самог моста, он је нагласио да ће сасвим сигурно донијети много користи и Републици Српској и БиХ, а највише самим грађанима, који буду користили аутопут. Захваљујући том мосту, возачи ће аутопутем моћи да возе од Бање Луке па до било које тачке у Европи. Корист ће имати и сама Градишка, која ће се изградњом овог моста напокон ријешити несносних саобраћајних гужви у центру града, због најфреквентнијег граничног прелаза у БиХ. На крају, корист ће имати и ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, јер ће број возила на нашим аутопутевима достићи планирани ниво, што ће се посебно одразити на повећање прихода по основу наплаћене путарине.

Вриједност пројекта је 19,54 милиона евра, без ПДВ, а мост је дуг 426 метара, широк 22,6 метара и имаће по двије коловозне траке у сваком смјеру.