Потписан Меморандум о разумијевању са турском компанијом „Ташијапи“

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, Душан Топић потписао је у уторак, 9.  јула 2019. године, на Јахорини Меморандум о разумијевању са представницима турске компаније „Ташијапи“ о изградњи два крака аутопута Београд –Сарајево, који воде преко територије Републике Српске.

Поменута компанија ускоро би требало да почне изградњу аутопута од Кузмина до Раче, укључујући и међудржавни мост преко ријеке Саве у Рачи. Потписаним меморандумом обухваћена је изградња двије дионице аутопута, односно „сјеверни крак“, који од Раче води ка Бијељини и даље према граници са Брчко дистриктом,те „јужни крак“ на правцу од Источног Сарајева, преко Вишеграда до Вардишта.

-Меморандум о разумијевању само је први корак, који нам отвара врата за даље процедуре, које претходе реализацији једног оваквог пројекта. Када прођемо све процедуре, стварамо услове за почетак преговора. Ми у Републици Српској већ увелико припремамо техничку документацију, а подсјетићу да је ова иницијатива кренула из Србије и ми смо је прихватили, јер је доста слична – појаснио је Топић, нагласивши да о условима кредита још није било ријечи.

Према његовим ријечима, сада треба сачекати да се формално на нивоу БиХ припреми и потпише међудржавни споразум са Србијом, послије чега ће се разматрати начини финансирања пројекта.

-Да ли ће то бити исти услови као што су у Србији или не, видјећемо у наредном периоду. Постоје дава паралелна процеса, који би требало да у наредних неколико седмица буду оконачни, а у међувремену, вјерујем да ћемо почети и разговоре о уговору, односно да ли ће уговор обухватити пројектовање и изградњу или само изградњу-закључио је Топић.