Изградња аутопутева развојна шанса Републике Српске

Изградња аутопута на Коридору Пет це, на правцу од петље „Товира“ до петље „Руданка“, код Добоја, један од је стратешких пројеката и представља велику развојну шансу Републике Српске за повезивање свих дијелова Српске савременом мрежом аутопутева.

Поручила је ово, поред осталог, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић приликом посјете градилишту аутопута на Коридору Пет це у Товири, код Добоја. Заједно са предсједником Републике, градилиште су обишли министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, представници Европске банке за обнову и развој и Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF), преко којег су одобрена и грант средства за овај пројекат у висини од 12,9 милиона евра.

-Ово је један од стратешких пројеката и радује ме да ће дати резултате, какви се од њега очекују. Без добрих аутопутева и развијене инфраструктуре, не можете очекивати да имате  туристе и привреду-поручила је Цвијановићева, истакавши задовољство динамиком и темпом извођења радова.

Према њеним ријечима, транспортном стратегијом Републике Српске дефинисано је да је овај аутопут први корак у изградњи аутопута према Србији, те да је истим документом дефинисан начин изградње мреже брзих путева у источном дијелу Српске, који ће у наставку водити до самог југа Републике.

-У наредних пет-шест, највише 10 година, сигурна сам да ниједан од ових пројеката неће бити остављен по страни, односно да ће бити у реализацији, започет или договорен-поручила је она, уједно се и захваливши представницима Европске уније и ЕБРД у БиХ, који су заједно са својим институцијама и Владом Републике Српске радили на реализацији ових пројеката.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић није крио задовољство чињеницом да је у Републици Српској започета реализација једног оваквог пројекта, какав је Коридор Пет це, чија је укупна дужина 46,6 километара на територији Српске, процјењене вриједности око 500 милиона евра. Он је подсјетио да је Европска комисија подржала реализацију овог пројекта грант средствима у износу од 20 одсто. За прву фазу, према Трнинићевим ријечима, Европска комисија одобрила је 12,9 милиона евра, док се за другу фазу очекују грант средства у износу од 30 милиона евра. Грант средства Европска комисија издвојила је својевремено и за Маховљанску петљу, а одобрена су и средства за мост преко ријеке Саве у Градишци.

Његове ријечи потврдио је и специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, напоменувши да је дионица од Товире до Руданке једна од укупно осам дионица на Коридору Пет це, за које ЕК планира да одобри грант средства у висини од 110 милиона евра. Вигемарк је истакао да ће се о Коридору Пет це говорити и на предстојећем самиту у Познању, у Пољској, која ће управо захваљујући овом аутопуту добити везу са Јадранским морем. Према његовим ријечима, овај пројекат је можда и најбољи доказ да је ЕУ стало до БиХ, те да ће и у наредном периоду подржати изградњу инфраструктуре и јачање владавине права, како би њеним грађанима омогућила да остану да живе у својој земљи.

Шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Сарајеву Иан Браун захвалио је институцијама Републике Српске на досадашњој изузетној сарадњи, изразивши увјерење да ће та сарадња бити настављена и у будућности. Према његовим ријечима, ЕБРД је до сада је пројекат Коридора Пет це подржала кредитним аранжманима у износу од 820 милиона евра, што показује колико је овој европској финансијској институцији стало до Републике Српске и БиХ, односно до развоја инфраструктуре на свим нивоима.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић захвалио је на подршци институцијама Републике Српске, европским банкама и Делегацији ЕУ у БиХ. Почетак изгадње аутопута на Коридору Пет це, према његовим ријечима, за Републику Српску и предузеће значајан је из неколико разлога. Први је сама чињеница да је почела изградња паневропског Коридора Пет це на територији Српске. Други разлог је обезбјеђен континуитет изградње мреже аутопутева у Републици Српској, а трећи је интензивна градња на подручју самог града Добоја, који у наредном периоду очекују инвестиције вриједне 220 милиона евра.

Топић је најавио да се увелико припрема и друга фаза Коридора Пет це, која би од Руданке водила ка југу, према међуентитетској граници.