Свечано обиљежено првих 10 година предузећа

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука у петак, 14. јуна 2019. године, свечано је обиљежило првих 10 година рада и постојања.

Свечаности су присуствовали српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе

Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић са сарадницима, бројни пословни партнери и други гости.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању присутнима још једном је поновио колики је значај аутопутева за привредни и сваки други развој Републике Српске.

-Да није било Републике Српске, не би било ни предузећа „Аутопутеви Републике Српске“, а да није било тог предузећа, не би било ни аутопутева у Српској. Зато нам је важна чињеница да је Република Српска ту гдје јесте-поручио је Додик.

Он је посебно поносан на чињеницу да је свих 10 година уз Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“, те да је са челним људима ове компаније учествовао у реализацији свих битних пројеката и рјешавању важни питања.

-Данас, након 10 година, у којима је било потребно донијети све планове и ући у њихову реализацију, иза нас и ове компаније остаје више од 100 километара изграђених аутопутева, као дио мреже аутопутева, која треба да препороди Републику Српску и да је учине комуникацијиски сређенијом, да се повеже и узбра комуникација између наших градова и региона и да буде основа за привредни и сваки други развој-нагласио је Додик, подсјетивши да и до сада реализовани пројекти, али и они, који су тек у плану, у вријеме формирања предузећа, за многе су изгледали као неостварив сан и невјероватна мисија.

С тим се слаже и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, који је у вријеме оснивања ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ обављао дужност министра саобраћаја и веза Републике Српске, те на тај начин директно учествовао у доношењу свих важних одлука, које су претходиле реализацији пројекта изградње мреже аутопутева у Републици Српској.

-Градња аутопутева није само важна за одвијање саобраћаја. Добра мрежа аутопутева је пут у развој, пут за долазак инвестиција, то је пут за индустријску изградњу Републике Српске-поручио је Чубриловић, нагласивши да ћемо истим темпом наставити и у другој деценији рада предузећа.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подсјетио је да Република Српска у овом тренутку има 106 километара изграђених аутопутева.

-У плановима Владе Републике Српске је изградња 420 километара брзих путева и аутопутева и надам се да ће то бити остварив циљ у наредних 10 година-поручио је Вишковић, подсјетивши да ће сви крајеви Републике Српске бити повезани мрежом квалитетних саобраћајница, чиме ће се бити омогућен равномјеран развој Српске.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић, осврнувши се на прву деценију постојања компаније, није крио понос и срећу због чињенице да је доста тога урађено, али и да је припремљено много нових пројеката, који ће бити реализовани у наредној деценији.

-Изградили смо 106 километара аутопутева, припремили смо нове пројекте и резултат свега тога биће савремена саобраћајна инфраструктура у Републиици Српској. У наредном периоду, акценат је на изградњи аутопута ка Бијељини и граници са Србијом, односно повезивање Бање Луке и Београда. Први корак начинићемо већ у понедјељак, отварањем радова на корироду Пет це- поручио је Топић.

Он је као посебно значајну издвојио одлуку Народне скупштине Републике Српске да се крене у израду плана парцелације за дионицу Вукосавље-Брчко и Брчко-Бијељина-Рача, јер тиме Српска иде у сусрет активностима, које су потекле из Србије.