Почела изградња Коридора Vc кроз Српску

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука озваничило је у понедељак, 17. јуна 2019. године, почетак изградње првих километара на паневропском коридору Vc кроз Републику Српс

ку.

Ријеч је о дионици дугој око 6 километара, на правцу од Петље „Товира“ до Петље „Костајница“, чија се изградња финансира кредитним средствима Европске банке за обнову у развој у износу од 70 милиона евра, као и грант средствима из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић изразио је задовољство чињеницом да се наставља изградња мреже аутопутева у Републици Српској.

-Обезбједили смо континуитет у изградњи, јер смо један пројекат успјешно завршили, а то је аутопут „9. јануар“ Бања Лука-Добој, а други, аутопут на Коридору Vc управо започињемо. Значај овог пројекта лежи и у чињеници да је то први корак на аутопуту према Србији, који је за наше предузеће тренутно први приоритет-напоменуо је Топић, изразивши наду да ће најдаље до краја године бити дефинисано и на који начин ће бити финансирана изградња аутопута према Србији.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић подсјетио је да Влада Републике Српске има амбициозан план да до 2030. године изгради 420 километара аутопутева и приближно толико брзих путева.

-Ово је доказ да Република Српска има капацитет и знање да изводи захтјевне и скупе пројекте и на то можемо и морамо да будемо поноси-закључио је Трнинић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић није крио задовољство чињеницом да Република Српска започиње један огроман инфраструктурни пројекат, те је нагласио да је за Владу од изузетне важности наставак јавних инвестиција, које омогућавају запошљавање радника и повећање БДП-а.

Он је нагласио да ће у наредних 15-20 дана бити затражено одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, на којој би био усвојен план парцелације за изградњу аутопута до Раче и границе са Србијом.

-Том дионицом градићемо и гасовод и, што би рекао наш народ, једним ударцем убићемо двије муве. Радићемо све да отворимо јавне радове и у секторима енергетике и осталим областима, како бисмо живот људи у Српској учинили што бољим, те да на тај начин зауставимо њихов одлазак са ових простора-поручио је Вишковић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић подсјетила је да је овај пројекат веома значајан, јер води Српску ка Србији и даље, према Европи и свијету.

-Подржавам активности Владе Републике Српске и других институција за стварање претпоставки за реализацију великих пројеката. За то је потребан предан рад и то су добре ствари за Српску-поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је сигурна у то да ће циљ изградње мреже аутопутева и брзих путева у Српској бити остварен, онако како је планирано, јер грађанима тгреба развој у сваком смислу.

-То су претпоставке да идемо даље у смјеру општег развоја, а главни циљ нам је јака и развијена Република Српска-закључила је предсједница Цвијановић.