Систем у пуној функцији

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука најоштрије одбацује нетачне, непровјерене, тендециозне и крајње злонамјерне тврдње појединих медија да је систем за управљање, надзор и контролу саобраћаја на аутопуту „9. јануар“ Бања Лука –Добој, већ неко вријеме у квару и да, наводно, не функционише.

Систем за управљање, надзор и контролу саобраћаја на аутопуту „9. јануар“ Бања Лука-Добој у пуној је функцији и потпуно исправан. Систем реагује и обавјештава возаче само у случају ванредних догађаја на самом аутопуту, док је у нормалним околностима систем у стању мировања., што је усклађено са одредбама Правилника о саобраћајним знаковима и сигнализацији на путевима, начину обиљежавања радова и препрека на путу и знаковима, које учесницима у саобраћају даје овлашћена особа БиХ. Мониторинг рада система обавља се са двије локације и то из Центра за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС) Лакташи и Центра за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС) Кладари. Оба ЦОКС-а у функцији су 24 сата дневно, сваког дана у години.

Крајње је злонамјерна тврдња појединих портала да је због наводног квара на систему, доведена у питање и безбједност свих учесника у саобраћају на аутопуту „9. јануар“ Бања Лука –Добој. Подсјетићемо, на аутопутевима у Републици Српској саобраћај се одвија без икаквих проблема и потешкоћа, а о безбједности учесника у саобраћају најбоље говори податак да на аутопуту Е 661 Градишка –Бања Лука и „9. јануар“ Бања Лука-Добој, од пуштања у саобраћај па до данас, није било саобраћајних незгода са смртним исходом нити са тежим повредама.

Сматрамо крајње неодговорним и злонамјерним намјерно довођење у заблуду свих учесника у саобраћају, којима се оваквим написима сугерише да аутопутеви у Републици Српској нису довољно безбједни за кориштење.