Потписан уговор за изградњу аутопута на Коридору Пет це

Уговор о изградњи прве фазе аутопута на Коридору Пет це кроз Републику Српску, на потезу од Петље „Товира“ до Петље „Костајница“, потписан је у Бањој Луци, у сриједу, 20. марта 2019. године између инвеститора, Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ и извођача радова, конзорцијума, који чине предузећа „Интеграл инжењеринг“ Лакташи и „Гранит“ Скопље.

Свечаном потписивању уговора, присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, са сарадницима, те представници инвеститора и извођача радова.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се реализацијом радова на овој дионици, укупне дужине шест километара, наставља изградња мреже аутопутева и запошљавање домаће грађевинске оперативе.

-То су предуслови за повећање БДП, просјечних плата и других зацртаних циљева Владе-додао је премијер Вишковић, нагласивши да су наставак изградње аутопута од Добоја према Србији и спајање аутопута Градишка –Бања Лука са аутопутем Београд – Загреб, након изградње моста преко ријеке Саве, пројекти који имају економску оправданост.

Он је нагласио да Влада треба што прије да дефинише трасу аутопута према Србији у околини Бијељине, да би се могло почети са експропријацијом. Премијер је подсјетио да је Србија већ најавила како у јуну ове године почиње са изградњом дијела аутопута према Српској, од Кузмина, према граничном прелазу Рача.

-На састанку предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика речено је да је Србија спремна да помогне Српској у изградњи дијела пута од Раче до Бијељине. Не смије се десити да неким нашим процедуралним радњама зауставимо те активности-поручио је премијер Вишковић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изразио је задовољство чињеницом да се у Српској наставља израдња мреже аутопутева, нагласивши да ће изградњом првих километара аутопута на Коридору Пет це, већ изграђени аутопут „9. јануар“ Бања Лука –Добој бити повезан са Београдом, односно да ће то бити најбржа и најквалитетнија веза Српске и Србије.

Директор ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић истакао је да предузеће већ припрема реалиизацију и друге фазе изградње аутопута на Коридору Пет це кроз Републику Српску и то на правцу од петље „Костајница“ до Каруше, односно ентитетске границе на југу.

-Трећа фаза је од петље „Товира“ до Подновља, дужине око 13 километара, а четврта фаза биће од Вукосавља до Подновља, дужине 23 километра-појаснио је Топић, рекавши да се ових дана активно ради и на моделу финансирања наставка изградње, од Добоја преко Вукосавља до Брчког и Бијељине, па у наставку до границе са Србијом.

-За финансирање су заинтересоване европске банке и кинески партнери, путем концесија. У наредном периоду, увјерен сам, потписаћемо уговоре о изградњи осталих дионица-поручио је Топић.

Генерални директор „Интеграл инжењеринга“ Слободан Станковић подсјетио је да конзорцијум „Интеграл“ и „Гранит“ већ направио преко 100 километара аутопутева, те да је иза њих успјешна сарадња на реализацији једног од најважнијих пројеката у Републици Српској, односно аутопута „9. јануар“ Бања Лука-Добој.

-Наша сарадња ће се наставити, а искуство, које смо стекли реализујући сличне пројекте у Србији, Хрватској, Словенији и у Федерацији БиХ, гарантује још један успјешан пројекат-поручио је Станковић.