Грађевинска дозвола за мост „Сава“

Јавном предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука достављена је измјењена и допуњена грађевинска дозвола, неопходна за изградњу моста преко ријеке Саве, код Градишке, који би аутопут Е 661 Градишка- Бања Лука у догледној будућности спојио са аутопутем на паневропском Коридору Х Београд – Загреб.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић изјавио је медијима да је првобитна дозвола издата 13. маја 2013. године, али због одређених измјена у пројектној документацији, са хрватске стране, била је неопходна одређена измјена.

Што се тиче других активности око реализације овог пројекта, према ријечима директора Топића, у току је тендерска процедура за избор извођача и надзор над радовима. Он је подсјетио да је на међународни јавни позив за избор извођача радова достављена најповољнија понуда у износу од 23,5 милиона евра, те да је у самом финишу анализа свих сегмената понуда. Истовремено, при крају је тендерска процедура за избор надзора над радовима, а процјењена вриједност је милион евра.

Према ријечима директора Топића, у наредна два мјесеца све процеуре требало би да буду окончане, како би могао да буде потписан уговор за најповољнијим понуђачима, послије чега би почели и радови на самом мосту.

Мост Сава један је од два велика пројекта, чија реализација треба да почне овог прољећа. Други је изградња аутопута на Коридору Пет це кроз Републику Српску, а уговор са најповољнијим понуђачем биће потписан у сриједу, 20. марта 2019. године у Бањој Луци.