Прикључак на Коридор Пет Це за требавски крај

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, током радне посјете добојском насељу Товира, које ће ускоро постати градилиште првог дијела аутопута на Коридору Пет Це кроз Републику Српску, рекао је да ће мјештани требавског краја имати прикључак на поменути аутопут, јер је у плану изградња саобраћајне петље, која би им то омогућила.

-Треба да уложимо напоре да комуникацијиски отворимо овај крај, а не да аутопут буде мјесто, које ће га затворити – поручио је предсједавајући Додик, нагласивши да се претходних дана о овом питању разговарало и са надлежнима у Јавном предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, како би се дошло до што квалитетнијег рјешења.

Додик је, заједно са директором ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука Душаном Топићем, са локалним становништвом у Товири разговарао о техничким могућностима изградње директног прикључка на аутопут на Коридору Пет Це, чија изградња почиње овог прољећа. Директор Топић је истакао да ће у техничком дијелу бити понуђено неколио варијанти за изградњу прикључка, који ће бити на дијелу трасе овог коридора и у трећој фазни изградње, те да има довољно времена да се изабере најприхватљивија варијанта.

-Као што је већ познато, прва фаза изградње јесте дионица Товира-Костајница, друга је на правцу од Костајнице до Путниковог брда, за коју се већ ове године очекује затварање финансијске конструкције, а почетак изградње евентуално наредне године. До тада ћемо обавити допројектовање и прикључка за требавски крај – поручио је Топић.

Према ријечима директора Топића, трећа и четврта фаза, односно Товира-Подновље и Подновље-Вукосавље, ићи истовремено и да су у току преговори о финансирању овог пројекта. Један од могућих финансијера је Европска инвестициона банка, која нуди најприхватљивије услове кредитирања, уз грант средства до 20 одсто. Поред ЕИБ-а, у оптицају је и једна кинеска компанија. Директор Топић је нагласио да би изградња додатне петље била нешто скупља у односу на досадашње, које су износиле око три милиона марака.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на подршци да требавски крај, са 14 села и око 14.000 мјештана, добије прикључак на аутопут.