Аутопут спаја Бијељину са Бањом Луком и Београдом

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић разговаралу су у сриједу, 6. фебруара 2019. године, о плановима и активностима на приреми пројекта изградње аутопута према Србији.

Према ријечима директора Топића, код Бијељине ће, у перспективи, постојати два преласка у Србију аутопутем – један преко ријеке Саве у Рачи, а други преко ријеке Дрине, у зони Павловића ћуприје. Он је нагласио да се посао изградње аутопута проширује дијелом аутопута пута до ријеке Саве.

Директор Топић и градоначелник Мићић сагласни су са чињеницом да су испуњени сви услови за финализацију планске документације града Бијељина, на основу иницијативе колега у Србији, како би се кренуло у посао, везан за утврђивање контакт тачке будућег аутопута преко ријеке Саве ка Србији.

-Познато је да је са стране Србије уговорено пројектовање изградње тог дијела аутопута. На нама је да наставимо оно што је започето још 2014. године, када смо урадили планску  студијску документацију за дио аутопута Брчко-Бијељина до ријеке Дрине-појаснио је директор Топић.

Према његовим ријечима, почетак изградње је посао, који не зависи само од „Аутопутева Републике Српске“, већ и од колега из Србије. Међутим, како је нагласио директор Топић, важно је да иницијатива, која је кренула из Србије, не касни и да надлежни органи у Српској иду у складу с тим, првенствено у финализацији планске документације, а након тога и у изради студија и пројектне документације.

-Све нам је то неоппходно како би кренули у изналажење финансијских средстава, затварање финансијске конструкције и тражење партнера – додао је Топић, подсјетивши да још од 2014. године постоје контакти са неких кинеским компанијама, а у међувремену је разрађен веома добар модел финансирања, што путем концесија, што путем кредитних аранжмана.

Директор Топић изразио је жељу да овај пројекат буде реализован путен концесионог уговора, али у овом тренутку још је рано говорити о самом моделу финансирања. Он је најавио да се до половине године може доћи до конкретнијих података и да се послије тога може ући у озбиљније разговоре са потенцијалним партнерима. Говорећи о вриједности пројекта, директор Топић је подсјетио да је 2014. године, када је добијена понуда за дионицу од Брчког до ријеке Дрине, дужине 31 километар, група процјена била око 240 милиона евра.

Градоначелник Мићић је изразио захвалност свима, који најављују изградњу аутопута Београд – Бања Лука, преко Бијељине, нагласивши да је и састанак са директором Топић веома важан корак ка реализацији овог пројекта.

-Све што је неопходно за остварење тих планова, покушали смо данас да дефинишемо са директором Топићем. Договорили смо да видимо гдје је спојна тачка са аутопутем према Београду на ријеци Сави у мјесту Рача и да се договоримо да израдимо просторно-планску документацију, како бисмо дошли до реализације овог пројекта-нагласио је Мићић.

На састанку је, додао је Мићић, предложено да траса аутопута Бања Лука –Брчко-Бијељина, која прелази преко ријеке Дрине, буде основ за будући аутопут, а да у дијелу Бијељине према Јањи и Патковачи, иде крак који би ишао до Раче и био спојна тачка са аутопутем према Београду. Према његовим ријечима, представници ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука имају потпуно разумијевање за такве приједлоге.

-Аутопут би значио много за развој града, као и за спајање Бање Луке и Београда са градом Бијељина. То је добро за све-закључио је Мићић.