Кинези граде аутопут Бања Лука – Приједор

 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални менаџер компаније China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. Јанг Сју, који је уједно и представник њиховог привредног друштва, основаног у Републици Српској, „СДХС-ЦСИ БХ“, потписали су данас, 13. децембра 2018. године, у Бањој Луци уговор о концесији за изгадњу аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град, прва фаза Бања Лука – Приједор.

Свечаном потписивању првог концесионог уговора, којим је дефинисана реализација инфраструктурног пројекта од изузетне важности за Републику Српску, присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“, те други званичници са републичког и локалних нивоа, као и делегација Амбасаде Кине у БиХ и представници концесионара.

Према ријечима министра Трнинића, од данашњег дана и званичног потписивања уговора о концесији, почињу да теку рокови за реализацију овог пројекта. Наиме, кинески партнер у наредне двије године треба да обезбједи средства за изградњу аутопута и припреми главни пројекат, а Република Српска, са своје стране, да ријеши имовинско-правна питања на траси будуће саобраћајнице. По завршетку тог посла, поновио је Трнинић, почиње сама изградња, која би требало да траје три године. Вриједност пројекта је 297 милиона евра.

Министар Трнинић је нагласио да је концесија дата на период од 30 година, плус три године за изградњу, а кредитна средства кинеских партнера биће враћена од прикупљене путарине, док ће се разлика намирити из буџета Српске.

-У почетку, путарина неће моћи да покрије све трошкове, али предвиђамо да ће послије 10 година то бити довољно за враћање цијеле рате кинеског кредита –увјерава министар Трнинић.

Он је још једном подсјетио да је стратешким документима Владе Републике Српске предвиђена изградња 420 километара аутопутева у Српској, те да је тренутно у функцији 106 километара. На прољеће, према његовим ријечима, требало би да почне изградња првих километара аутопута на Коридору Пет це кроз Републику Српску.

Замјеник предсједника Управног одбора кинеске компаније „Шандонг“ Менг Јан захвалио је Влади Републике Српске, предсједавајућем Предсједништва Републике Српске Милораду Додику и ресорном министру за сву подршку, коју је кинески партнер имао у припреми овог пројекта, те је подсјетио да је ово први пројекат на Балкану, који ће бити реализован по моделу концесије.

-Мислим да ће ово бити добар примјер добре сарадње, на обострану корист. Испред нас су двогодишњи припреми радови и експропријација, те три године изградње, а ми ћемо учити све да тај рок и скратимо-обећао је Јан, поручивши да је компанија „Шандонг“ свјетски позната у обласи изградње аутопутева.

Он је обећао да ће представници „Шангонда“ искористити свој утицај у истоименој провинцији, те позвати привреднике да улажу у Републику Српску.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је данашње потписивање уговора о изградњи аутопута, рекавши да ће у будућности та саобраћајница повезати и Нови Град, али ће једним краком ићи и према Козарској Дубици и Доњој Градини, као брзи пут, те да то отвара нове перспективе Републици Српској.