Наплата путарине у затвореном систему од 26. новембра 2018

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука од понедјељка, 26. новембра 2018. године, примјењиваће нову Уредбу о висини путарине на аутопутевима у Републици Српској, која, поред осталог, дефинише начин наплате путарине у затвореном систему на аутопуту „9. јануар“ Бања Лука –Добој.

Затворени систем подразумијева наплату путарине по пређеном километру, а наплата ће се обављати на већ постојећим наплатним станицама „Прњавор“ и „Кладари“, те на новоизграђеним станицама „Лакташи“, „Друговићи“ и привременом наплатном мјесту на петљи „Маховљани“.

Примјера ради, цијена путарине на релацији Бања Лука – Кладари (надомак Добоја) за путничка возила износиће 7 КМ, док ће вожња од Бање Луке до Прњавора коштати 4 КМ. Уредбом су прецизно дефинисане цијене и за остале категорије возила, а нови цјеновник биће доступан на интернет страници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука www.autoputevirs.com, као и на свим наплатним станицама дуж аутопута „9. јануар“ Бања Лука – Добој, као и на аутопуту Е 661 Градишка –Бања Лука.

Важно је нагласити да на аутопуту Е 661 Градишка – Бања Лука у функцији остаје отворени систем наплате путарине у Јакуповцима. Овај систем биће у функцији све до завршетка изградње и опремања наплатних станица у Александровцу, Новој Тополи и у Чатрњи, послије чега ће систем наплате путарине на аутопуту Градишка – Бања Лука из отвореног прећи у затворени.

С обзиром да путници из Бање Луке ка Добоју морају проћи наплатно мјесто у Јакуповцима, пролазак плаћају по утврђеном цјеновнику, односно 2,5 КМ за путничка возила, али на излазу са аутопута „9. јануар“ у Кладарима или у Прњавору, тај износ им се одбија од утврђене цијене путарине на том аутопуту, тако да ће на излазу доплатити разлику. У повратку, ка Бањој Луци, на привременом наплатном мјесту на петљи „Маховљани“, возачи ће, уз признаницу о плаћању путарине на аутопуту „9.јануар“, добили и ваучер, који им гарантује бесплатан пролазак кроз Наплатну станицу „Јакуповци“.

На привременом наплатну мјесту „Маховљани“, које ће бити у функцији до затварања система наплате путарине на аутопуту Градишка-Бања Лука, предвиђене су по двије траке, за мануелну и електронску наплату путарине, у оба смјера, односно и према Бањој Луци и према Градишци. Што се тиче наплате путарине електронским путем, помоћу ТАГ уређаја, на привременој наплатној станици у Маховљанима, на наплатним тракама за ЕНП, из правца Кладара према Бањој Луци, провјерава се улазна станица, на којој је возило ушло на аутопут „9. јануар“, те се на основу тога наплаћује путарина. Возило даље наставља према Бањој Луци, а у Јакуповцима пролази као бесплатан корисник са ваучером. У супротном смјеру, односно када из Бање Луке иде ка Добоју, корисницима којим имају забиљежену трансакцију на наплатној станици у Јакуповцима, на излазној станици им се умањује цијена путарине за износ наплаћен у Јакуповцима. Дакле, систем је у потпуности аутоматизован, а возач, уколико жели, може на дисплеју да прочита колико му је вожња наплаћена.