Парафиран уговор о концесији

 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални менаџер компаније China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. Јанг Сју парафирали су у четвртак, 4. октобра 2018. године уговор о концесији за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град, прва фаза Бања Лука – Приједор.

Вриједност пројекта изградње аутопута Бања Лука –Приједор, укупне дужине 42,2 километра, износи 297 милиона евра. Парафирањем уговора о концесији стекли су се услови да кинески партнер покрене процедуру плаћања концесионе накнаде, а послије уплате, биће званично потписан уговор о додјели концесије.

Министар Трнинић нагласио је да је остављен разуман рок за уплату концесионе накнаде, послије чега ће се приступити званичном потписивању уговора, чиме он постаје правоснажан. Он је подсјетио да су преговори са кинеским партнерима трајали скоро три и по године, те је договорен начин финансирања, извођења радова, рокови и остали технички детаљи.

Према ријечима министра Трнинића, у међувремену је добијено и позитивно мишљење Правобранилаштва Републике Српске за потписивање уговора, мада то и није био један од пресудних услова.

-Кинески партнер се уговором обавезао да пројектује и другу дионицу аутопута на правцу од Приједора до Новог Града, те брзог пута према Козарској Дубици. Надам се да ћемо послије пет година, када завршимо прву фазу аутопута Бања Лука – Приједор, наставити са реализацијом ових праваца – закључио је Трнинић.

Он је додао да је Влада Републике Српске опредјељена за реализацију планова, који подразумијевању изградњу мреже аутопутева и брзих путева. На овај начин, истакао је министар Трнинић, Влада Српске показује да није стала у тој намјери и да се није задовољила са првих 105 километара аутопута.

-Настављамо према Приједору, Руданци на Коридору Пет це, очекује нас и изградња моста преко ријеке Саве код Градиске, а надамо се и веома скором оконачњу преговора са још једном кинеском компанијом у вези са концесионим уговором за коридор Пет це кроз територију Републике Српске, од Вукосавља до Брчког. Грађани Српске имаће на располагању мрежу аутопутева, дугу 420 километара – закључио је министар Трнинић.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић није крио задовољство чињеницом да је потписан први концесиони уговор за изградњу аутопута у Републици Српској.

-Отварањем аутопута „9. јануар“ Бања Лука – Добој и овим уговоорм показали смо да можемо и знамо да изградимо. Аутопут Бања Лука – Приједор финансираћемо на нови начин, путем концесије. То је велики изазов за нас, али смо спремни да уђемо у ту врсту финансирања пројеката. Вјерујем да ћемо за пет година имати још једну свечану церемонију пуштања у саобраћај аутопута Бања Лука – Приједор – обећао је Топић.

Влада Републике Српске је на сједници, одржаној 1. октобра 2018. године, додијелила концесију кинеској компанији China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. на период од 33 године, укључујући и период изградње, а концесионар се обавезао на плаћање концесионе накнаде. Она се састоји од једнократне накнаде, која износи 1,5 одсто од вриједности инвестиције, односно 4,47 милиона евра и годишње накнаде од пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене претплате.