Отворен комплетан „9. јануар“

Република Српска од 2. октобра 2018. године има више од 105 километара аутопута! Та бројка представља значајан успјех, ако се зна да до 2011. године, Република Српска није имала ни метра аутопута!

Указали су на то највиши званичници Републике Српске на свечаној церемонији отварања преосталих 25 километара аутопута „9. јануар“ Бања Лука – Добој, дионице Бања Лука – Прњавор. Свечаној церемонији отварања присустововали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, изасланик предсједника Србије и српски министар спољних послова Ивица Дачић, представници политичког, јавног и културног живота Републике Српске и Србије, али и бројни грађани, који су једва дочекали спајање комплетног аутопута „9. јануар“ у једну цјелину, дугу 72 километра.

О значају аутопута „9. јануар“ говорили су представници локалних заједница, које овај пут спаја и то градоначелници Бање Луке и Добоја Игор Радојичић и Обрен Петровић, као и начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић није крио задовољство чињеницом да је „9. јануар“ спојио Бању Луку и Добој, два велика центра у сваком погледу.

-Захваљујем народу Републике Српске, који је помогао да се овај аутопут изгради. Без визије предсједника Додика и премијерке Цвијановић, аутопут још не би био изграђен. Очекујем и желим да предсједник и Влада натсаве да граде од Добоја према Бијељини и од Бање Луке према Приједору – поручио је Петровић.

Његово мишљење дијели и градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, који је 2. октобар 2018 године оцијенио веома значајним даном за Републику Српску.

-Прије 10 година пројекат изгадње мреже аутопутева, који је тада предложен у Народној скупштини РС, изгледао је веома амбициозно и далеко. Два мандата касније, Бања Лука се налази у самом центру путне мреже. Мрежа аутопутева има велики економски и национални значај за Бању Луку. Национални, јер боље повезује територију Републике Српске, а економски јер практично добијамо јединствен економски простор од Градишке до Добоја, који представља добро увезану економску регију са око 500.000 становника – поручио је Радојичић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш поручио је да нема економског напретка без добре путне комуникације.

-Неперспективне површине и ливаде општине Прњавор претворене су у највећу развојну шанску ове локалне заједнице. Траса аутопута „9. јанаур“ је траса националне интеграције двије српске земље и то Републике Српске и Србије- додао је Томаш, изразивши захвалност Јавном предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, извођачима радова, а посебно предсједнику и премијеру Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић није крила задовољство због чињенице да је изградњом аутопута „9. јануар“ Република Српска показала спремност и способност да реализује значајне инфраструктурне пројекте.

-Поносна сам што можемо рећи да је још један важан посао за Републику Српску окончан. Ово показује нашу способност да радимо и градимо, односно да имамо визију да без модерних саобраћајница нема напретка Српске- поручила је премијерка Цвијановић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, који је био министар саобраћаја и веза РС у вријеме када се родила идеја о изградњи мреже аутопутева у Српској, подсјетио је да је Српска у вријеме садашње власти, предвођене ДНС; СНСД и СП, успјела да реализује велике инфраструктурне пројекте, попут изградње два аутопута, пута преко превоја Чемерно и бројне друге важне пројекте.

-Ово је резултат Владе, коју предводе ДНС, СНСД и СП. Наш циљ, када смо дошли на власт, јесте била изградња мреже аутопутева, али реализација других важних пројеката, који су предуслов за боље сутра Републике Српске – поручио је Чубриловић.

Присутнима се обратио и изасланик предсједника Србије, министар спољних послова Ивица Дачић, који је руководству Републике Српске пожелио да што прије изгради и аутопут, који ће водити у Београд.

Његове ријечи најбоље је разумио предсједник Српске Милорад Додик, који је казао да је изградња овог аутопута симбол моћи Републике Српске, те да ће јој квалитетна путна инфраструктура донијети просперитет и на другим пољима, односно нова радна мјеста и развој економије.

-Овај аутопут иде кроз срце Српске, на шта сам посебно поносан – закључио је Додик.

Да се на овом неће стати, још раније је поручио и директор ЈП „Аутопутеви РС“ Душан Топић, рекавши да је предузеће, по старом добром обичају, успјело да обезбједи континуитет изградње у Српској. Неколико пројеката је већ припремљено и спремно за реализацију, а први од њих је, нагласио је Топић, први дио Коридора Пет це у Српској и то саобраћајнице дуге 6 километара са двије саобраћајне петље од Товире до Костајнице, што је уједно и веза града Добоја са аутопутем „9. јануар“.

-Већ у четвртак потписујемо концесиони уговор са кинеским партернима о изградњи аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град, прва дионица Бања Лука – Приједор. Исто тако, ових дана очекујемо и расписивање тендера за изградњу моста преко ријеке Саве код Градишке, чиме ћемо аутопут Е 661 Градишка –Бања ЛУка повезати са паневропским коридором Х Београд – Загреб. Пуно је још пројеката, који чекају реализацију – додао је Топић.