Потписан протокол с кинеским партнерима

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић и представник конзорцијума кинеских компанија, које предводи „Синохем капитал“ Цуи Јан потписали су у понедјељак, 24. септембра 2018. године, Протокол о пријему нацрта приједлога пројекта изградње аутопута Добој – Вукосавље и Вукосавље-Брчко.

Свечаном потписивању протокола присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, као и амбасадор Кине у БиХ Чен Бо.

Потписани протокол својеврсна је потврда доставе понуде за реализацију пројекта изградње аутопута путем концесије на дионици Коридора Пет це кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља, као и дионице аутопута Вукосавље – Брчко, које ће у догледно вријеме водити даље према Бијељини и граници са Србијом.

Према ријечима директора ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука Душана Топића, ријеч је о необавезујућем документу, који није дио званичног протокола, али је његова важност у чињеници да је кинески партнер доставио нацрт понуде и тиме потврдио опредељеност за учешће у реализацији наведеног пројекта.

Након детаљног прегледа достављене понуде, навео је Топић, у наредних  неколико мјесеци кренуће се у званичну процедуру, предвиђену Законом о концесијама Републике Српске.

-Током зиме могли бисмо створити услове да на прољеће потпишемо концесиони уговор, што значи да бисмо могли ући у експропријацију, а кинески партнер у разраду пројектне документације. За једну дионицу већ имамо готову пројектну докуметанцију, а то је Коридор Пет це, док би за дионицу Вукосавље – Брчко тек требало урадити, иако постоји могућност да се фазно планирају активности и радови на терену – поручио је Топић.

Представник кинеске корпорације Цуи Јан нагласио је да ће кинески партнер, по данашњем потписивању протокола, уложити максималан напор да се што прије реализује овај пројекат.