Потписан уговор о изградњи аутопута Вукосавље – Брчко

Република Српска креће у изградњу нових километара аутопута.

Ријеч је о дионици аутопута Вукосавље – Брчко, дужине 31 километар, који ће градити Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерство (China State Construction Engineering Corporation).

Уговор о финансирању, пројектовању и изградњи поменуте дионице данас су у Бањој Луци потписали министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Ћорић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић, в.д. извршног директора за техничке послове ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Миленко Дакић и генерални директор кинеске компаније у БиХ Ли Пенг. Свечаном потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

В.д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић нагласио је да је овим уговором предвиђена изградња дионице аутопута са три петље и једним одмориштем. Према његовим ријечима, Вукосавље – Брчко је централна дионица на аутопуту Приједор – Бања Лука – Београд, која је за српску посебно значајна.

С његовим мишљењем сагласан је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, који је нагласио да је циљ Српске да се што прије споје Бања Лука и Београд и то модерном саобраћајницом, што ће без сумње дати замах привредном развоју и учинити Републику Српску конкуретнијом на тржишту. Потписом уговора са Кинеском државном корпорацијом, према Ћорићевим ријечима, Српска показује сопствени капацитет и без препрека наставља са приоритетном изградњом савремених аутопутева и путне мреже у Српској. Министар Ћорић је најавио и скори почетак припремних радова на овој дионици, те уговарање финансијских обавеза са Кинеском државном банком.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће већ следеће седмице почети реализација овог пројекта, вриједног скоро 650 милиона марака, што Републику Српску чини великим градилиштем, посебно у области путне инфраструктуре.

Премијер Вишковић је подсјетио да је Просторним планом Републике Српске предвиђен наставак изградње аутопута од Добоја према Рачи и да од европских финансијских институција за путну инфраструктуру није било интереса за финансирање изградње дионице аутопута Вукосавље – Брчко, јер сматрају да Република Српска тиме прави паралелни аутопут у односу на Хрватску.

-Република Српска је стрпљива и сачекаћемо да видимо како ће Европска инвестициона банка реаговати на Коридор Пет це кроз Републику Српску, дужине око 35 километара од Добоја до Вукосавља. Чекаћемо, јер постоје одређени грантови, који би пратили такве пројекте – поручио је Вишковић, додавши да уколико ЕИБ у неком разумном року не покаже интерес да финансијски прати ове пројекте, Српска ће наставити разговоре са кинеским партнерима за изградњу овог дијела аутопута.

Он је нагласио да Српска има своје инфраструктурне циљеве и планове, које ће сигурно реализовати, истакавши да ће са истим кинеским партнерима наставити разговоре о ниву великих пројекта, значајних за Српску.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик очекује да дионица аутопута Вукосавље – Брчко буде завршена и прије рока, те ће тиме бити показана способност Републике Српске да сама може да преговара и изводи овако захтјевне инфраструктурне пројекте. Он је истакао да се због сложене процедуре у погледу јавних набавки ипак стигло до тога да данас буде потписан уговор са кинеским партнерима.

-Ово говори да Република Српска има алтернативу и да не може да буде условљена од неких са запада, који покушавају да, онемогућавајући банке да пласирају новац, утичу на политичке ставове и политичка рјешења – поручио је Додик.

Додик је подржао став премијера Вишковића да се што прије разговара са овом кинеском компанијом и да се у форми концесије ријеши изградња дионице аутопута Добој – Вукосавље, напомињићу да је ово дио аутопута Бања Лука – Бијељина – Београд.

-Мост на Сави код Раче се завршава. Почели су радови на дионици аутопута од Раче до Бијељине, договара се изградња аутопута од Вукосавља до Лончара, а разговара се и о изгардњи дијела аутопута од Вршана до петље у Бијељини. Циљ Републике Српске је да се у наредних четири до пет година заврши читава дионица аутопута од Добоја, преко Бијељине до Раче – нагласио је Додик.

Тиме би се, нагласио је, завршио један од стратешких циљева, које је Република Српска себи поставила. У готово немогућим околностима, Српска је до сада, подсјетио је Додик, изградила два аутопута, а ових дана завршена је и изгадња нових километара, односно прве дионице Коридора Пет це кроз Српску, на потезу од Јоховца до Руданке. У току је изградња друге дионице до границе са Федерацијом БиХ, чиме ће јужни дио Коридора Пет це кроз Српску бити завршен.

-Када сам раније код Европске комисије покушавао да обезбједим подршку за финансирање правца аутопута од Вукосавља према Брчком, рекли су ми да они само финансирају оно што иде на запад, али не и оно што иде према истоку – навео је Додик.

Он је изразио захвалност кинеским партнерима на стрпљењу и спремности за реализацију овог пројекта, истичући да се ради о најбољој и најреферентнијој кинеској компанији, која је позната у свијету по извођењу оваквих радова. Додик је напоменуо да ће са овом компанијом бити разговора и о наставку аутопута кроз Брчко, а да до тада остаје обавеза Дистрика да одреди трасу преко своје територије. Према његовим ријечима, тренутно постоје различити приступи овом питању, јер Бошњаци желе да се што више приближе граници Федерације БиХ на дијелу који иде ка Тузли, а то је за Српску нерационално, јер Српска треба да финансира тај дио пута.

Додик је рекао да на овој траси аутопута треба да се резервише и простор за изградњу магистралног гасовода Рача – Бања Лука – Нови Град. Према његовим ријечима, ова два крупна инфраструктурна пројекта промијениће начин живота на овим просторима.