Убрзати градњу моста преко Саве код Градишке

Министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић и министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске Синиша Хајдаш Дончић на састанку, одржаном у Загребу, 23. јула, размијенили су мишљења о градњи међудржавних мостова на ријеци Сави, првенствено о изградњи моста код Градишке, који би у будућности требао да спаја аутопут Е- 661 Градишка – Бања Лука са аутопутем Загреб – Београд. Договорено је да «Хрватске цесте» преузму обавезу да у буџету у идуће двије године обезбједе по 7, 5 милиона евра, што представља 50 одсто вриједности моста код Градишке, те да тим новцем финансирају изградњу моста с хрватске стране. Агенције преносе да су Хајдаш Дончић и Хаџић прецизирали да би тај посао требао да буде завршен најдаље до средине 2015. године, до када би требало да буде изграђена и саобраћајница, која би мост повезивала са аутопутем Загреб – Београд.

Министар Синиша Хајдаш Дончић о овим плановима неколико дана раније разговарао је у Загребу и са премијером Републике Српске Александром Џомбићем и министром саобраћаја и веза РС Недељком Чубриловићем.

– Министар Хајдаш Дончић ме је увјерио да ту апсолутно неће бити никаквих проблема и да ће Влада Хрватске дати приоритет овом пројекту, што значајно побољшава шансу да се он заврши у року од двије године – поручио је Џомбић из Загреба, преноси Срна.

Послије ових увјеравања, нагласио је премијер Џомбић, Република Српска остаје при првобитном рјешењу, по којем би «Хрватске цесте» требало да распишу тендер и да воде поступак, а да РС обезбједи 50 одсто средстава за мост. Поред тога, Хрватска би, појаснио је премијер, издала и грађевинску дозволу, а Република Српска би дала сагласност.

– Пројекат је већ готов, грађевинску дозволу требало би да имамо у другој половини августа, а заједничка комисија, састављена од представника Јавног предузећа «Аутопутеви РС» и «Хрватских цеста», требало би да изради тендерску документацију, послије чега би био расписан тендер, а до краја године би био изабран и извођач радова – закључио је Џомбић, нагласивши би оваква динамика обезбједила изградњу моста већ у 2013. години, а завршетак свих радова током 2014. године.