Мост спојио двије обале Саве

 

Двије обале ријеке Саве код Градишке у петак, 15. новембра 2021. године, спојене су новим мостом, чијом ће изградњом мрежа аутопутева у Републици Српској коначно бити спојена са европском транспортном мрежом.

Свечаној церемонији спајања челичне конструкције моста присуствовали су министар транспорта и комуникација БиХ Војин Митровић, државни секретар Министарства мора, промета и инфраструктуре Хрватске Томислав Михотић, шеф Сектора за кооперације при Делегацији ЕУ у БиХ Стефан Елоро, директор Транспортне заједнице ЕУ Матеј Законјшек, представници извођача радова, конзорцијума који чине фирме „Интеграл Инжењеринг“, „Ђуро Ђаковић Монтажа“ и „Загреб Монтажа“, надзора, Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, „Хрватских цеста“ и други гости.

Министар транспорта и комуникација БиХ Војин Митровић нагласио је да је спајање челичне конструкције моста симболично спајање и економије Републике Српске, БиХ, Хрватске и Европске уније, на добробит свих грађана.

-Лијеп је и значајан дан, када се спајају двије обале између држава и овај мост је добродошао народу са обје стране ријеке Саве- закључио је Митровић.

Према његовим ријечима, завршетак моста очекује се крајем маја следеће године, а пуштање у функцију одмах по завршетку дионице брзог пута, дужине 4,5 километара од моста према Коридору 10, што би требало да буде завршено у наредних годину до годину и по дана.

Митровић је подсјетио да је у јулу ове године, приликом једне од посјета градилишту, заједно са хрватским званичницима и представницима Транспортне заједнице ЕУ покренуо иницијативу изградње и стављања у функцију интегрисаног, заједничког граничног прелаза, који се налази на страни БиХ.

-Овај гранични прелаз изграђен је прије неколико година, по свим европским стандардима и према оном што је у овом тренутку познато, задовољава потребе једног интегрисаног граничног прелаза, који би био један од првих заједничких прелаза између БиХ и ЕУ – додао је Митровић, нагласивши да би заједнички прелаз допринио убрзаном протоку робе и путника, као и смањењу трошкова, што је у интересу грађана, превозника и привреде.

Државни секретар Министарства мора, промета и инфраструктуре Хрватске Томислав Михотић сагласан је са чињеницом да ће нови мост преко ријеке Саве отворити могућност привредног развоја са обје стране границе.

-Оно што је битно јесте чињеница да је ово међународни путни правац, који из Средње Европе, преко Вировитице, Окучана и Бање Луке иде ка Јадранском мору. Та чињеница даје додатну вриједност, те и туристички значај – нагласио је он.

Према Михотићевим ријечима, захваљујући мосту, БиХ ће добити бржу везу и са западним дијелом Европе, а уједно је изразио наду да ће сав посао око тога бити готов до краја 2023. године.

-Надамо се да ћемо кроз овакву сарадњу наставити да реализујемо и остаје пројекте, које осмишљавамо, поготово преко ријеке Саве, како би спојили и саобраћајно интегрисали ово подручје – поручио је Михотић.

Михотић је нагласио да ће изградња брзог пута од моста до Окучана почети крајем ове или почетком следеће године. Он је подсјетио да је рок за изградњу ове саобраћајнице двије године, те да је вријеност пројекта 286 милиона куна или 40 милиона евра. Када је ријеч о јединственом граничном прелазу, Михотић подсјећа да хрватска страна подржава могућност да се исти реализује као заједнички гранични прелаз.

Шеф Сектора за кооперацију при Делегацији ЕУ у БиХ Стефан Елоро оцијенио је да овај пројекат повезује БиХ са ЕУ и остатком саобраћајне мреже и навео да симболични чин повезивања двије обале значи и повезивање двије државе, људи и  култура.

-Ово се дешава у времену опоравка економије и људи након пандемије ковида 19 и пружиће подршку трговини, економији и развоју- нагласио је Елоро, додавши да је пројекат у Градишци један од 13 уговора, које ЕУ подржава у БиХ везано за изградњу Коридора Пет це, за шта је до сада уложено 225 милиона неповратних средстава.

Када је ријеч о заједничком граничном прелазу, Елоро је рекао да су такви пројекти дугорочни циљ ЕУ, наводећи као примјер прелазе између Словеније и Хрватске.

Директор Транспортне заједнице Сталног секретаријата Матеј Законјшек нагласио је да је симболично спајање челичне конструкције моста уствари симбол спајања БиХ и Западног Балкана са ЕУ, што је и коначни циљ овог региона. Он је такође поздравио иницијативу отварања заједничког граничног прелаза.