Договор о заједничким пројектима

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и Јавног предузећа „Аутоцесте Федерације БиХ“, предвођене директорима Душаном Топићем и Аднаном Терзићем, разговарали су у Бањој Луци о сарадњи на заједничким пројектима, који ова два предузећа очекују у блиској будућности.

Један од првих је тунел „Путниково брдо 2“, који ће бити изграђен у склопу реализације пројекта дионице аутопута на Коридору Vc, на правцу од петље Руданка до међуентитетске линије. С обзиром да тунел „Путниково брдо 2“ једним својим дијелом прелази на територију другог ентитета, неопходно је уредити међусобне односе, права и обавезе предузећа, надлежних за изградњу, одржавање и управљање аутопутевима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

На састанку је потврђен раније постигнути договор да се комплетна изградња тунела „Путниково брдо 2“ реализује у склопу пројекта изградње поменуте дионице Коридора Vc и да дио трошкова изградње на територији ФБиХ сноси надлежно предузеће, односно „Аутоцесте ФБиХ“. У наредном периоду очекује се усаглашавање свих детаља међусобног споразума.

Следећи важан пројекат, на којем се очекује блиска сарадња два предузећа јесте изградња аутопута на подручју Дистрикта Брчко, с обзиром да преко те територије треба да води дионица аутопута од Добоја до Раче и границе са Србијом, те из правца Федерације БиХ крак аутопута Београд-Сарајево-Београд. О детаљима реализације овог пројекта биће ријечи и у наредном периоду, на састанцима са челним људима Дистрикта Брчко.

rbt