Свечано озваничен почетак изградње аутопута Рача – Бијељина

У Великој Обарској, надомак Бијељине, на дан, када Република Србија и Република Српска прослављају Дан српској јединства, слободе и националне заставе, свечано је озваничен почетак изградње нове дионице аутопута на територији Српске и то оне најважније – дионице на правцу од Раче до Бијељине.

Свечаности су присуствовали предсједник Републике Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједници Народних скупштина Српске и Србије Недељко Чубриловић и Владимир Орлић, посланици у НС РС и Представничком дому Парламента БиХ, чланови Влада Српске и Србије, Савјета министара, локалних заједница..

Обраћајући се присутнима, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да модерна саобраћајница, аутопут Бијељина – Рача, није само заједнички подухват влада Српске и Србије ради боље економске и инфраструктурне интеграције, него и симбол националног јединства и круна никада болљих и садржајнијих односа.

-Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обиљежимо почетак изгадње аутопута, који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију-рекла је Цвијановићева, нагласивши да Српска никада није крила да је повезивање са Србијом у сваком погледу њен витални интерес и стратешки циљ.

Наша сарадња, како је рекла Цвијановићева није, нити ће икада бити на било чију штету, баш као што ни овај аутопут, који ће бити од користи свим народима, прије свега у БиХ и Србији, али и много шире од тога. Предсједница Цвијановић истакла је да је поносна на све заједничке пројекте са Србијом, широм Републике Српске, али и на испружену руку према другима, која никада није била знак слабости, већ одраз снаге и одговорности.

-Градећи путеве, желимо да градимо мостове сарадње и добре односе са свима у региону – истакла је Цвијановићева.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће дионица овог аутопута бити завршена за двије и по до три године, поручивши да ништа није важније за људе него путеви, који их повезују и олакшавају им живот.

-Оно што остаје иза нас и када одемо у политичку историју, биће то што смо урадили. Срећан сам што смо договорили да радимо овај пут, без обзира што у овим тренуцима, када је тешка економска криза у свијету, хза нас није мало да дамо 100 милиона евра за деоницу – поручио је Вучић.

Он је изразио срећу што Србија даје новац за овај аутопут зато што повезује не само Бијељину и Београд, ускоро и Нови Сад и друге градове у Српској са Србијом, већ и даје простор за долазак инвеститора.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је веома значајним изградњу аутопута у Српској, те да ће реализација оваквих пројеката бити настављена и предложио да се дионица аутопута Рача – Бијељина и даље у наставку до Коридора Пет

це и “9. јануара“ назове „Пут српског јединства“.

-Вучићу, добродошли на своје и међу своје. Хвала Вам за подршку. Свједочим да Вучић никада није оклијевао да помогне Српској и покаже свој однос према њој на најбољи могући начин – поручио је Додик.

Он је подсјетио да последњих година Српска и Србија заједнио инвестирају и обиљежавају значајне датуме из историје. Додик је нагласио је аутопут Рача – Бијељина највећи инфраструктурни пројекат овог дијела Републике Српске, најавивши да ће се наставити са истим пројектима и даље, до Новог Града.

-Српска је у преговорима око изгадње брзог пута од Бијељине, преко Зворника до Сокоца. Желимо даље од Вишеграда, преко Рудог да наставимо до Требиња, за шта већ радимо идејне пројекте, како би Српска била потпуно повезана комуникацијски најзначајнијим стандардом, а то је аутопут- поручио је Додик, нагласивши да је Српска потпуно способна да то ради, те да су многи прије десет година били скептични на помисао повезивања Бање ЛУке и Београда, а да је, ето, управо данас дошао и тај тренутак.

Према његовим ријечима, ово је „Отворени Балкан“, те се сви у региону морају манити административних баријера.

-Имамо проблем у БиХ, јер на другој страни мисле да је и та прича уствари нека српска подвала, па се плаше те идеје. Но, није им био проблем да неки дан, на састанку лидера Брдо-Бриони, друга два члана Предсједништва замоле мене да питам Вучића да их третира као „Отворени Балкан“. Рекао сам да га они сами питају, јер желе све бенефите, а да не уђу у тај процес-поручио је Додик.

Обраћајући се новинарима након свечаности, министарт грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да ће Србија стајати уз Републику Српску и финансијски, као што се види, да се изгради аутопут Бијељина – Рача и да се повежу Бијељина и Бања Лука и Брчко.

Момировић је новинарима рекао да ће исто тако Србија стајати уз партнере и у Сарајеву, да и њима помогне да се изгради овај аутопут, јер је он од изузетног значаја и за грађане Вишеграда и Горажда и наравно Сарајева. Према његовим ријечима, саобраћајна инфраструктура је кључ за нове инвестиције, отварање нових фабрика и уопште за економски развој.

Новинарима се обратио и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, нагласивши да се изградњом ове саобраћајнице обезбјеђује економски и привредни раст Републике Српске, као и свега што зависи од добре саобраћајне инфраструктуре.

-Првенствено инвестиције, кој еће се наслонити на градњу пута, нова радна мјеста и све оно што мислимо да треба да урадимо у Републици Српској, што је и наше опредјељење. Овај пут ускоро ће повезати Бању Луку са Београдом и то ће бити завршено у року од четири до пет година – поручио је министар Ћорић, подсјетивши да овај пројекат са 80 одсто средстава финансира Србија, а 20 одсто Република Српска.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић изјавио је да ће послије изградње дионице аутопута Бања Лука – Београд кренути и изградња аутопута Београд – Сарајево – Београд. Према његовим ријечима, до сада је уговором покривено 60 одсто дионице, односно 120 километара аутопута Бања Лука – Београд, те је остало да се уговори градња још 80 километара аутопута који ће повезивати ова два града.

Станаревић је изјавио да се ради на јединственој електронској наплати путарине у БиХ.

-Када то усагласимо, исто ћемо покушати да договоримо са „Хрватским аутоцестама“, бар за аутопут Загреб – Београд – поручио је Станаревић.